5 Daagse Sprint

Theorie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut egestas eget leo sed eleifend. Donec venenatis, est pretium volutpat dapibus, turpis orci accumsan mi, vehicula dignissim felis urna ut leo. Sed sed eleifend enim, id consequat est. Nunc aliquet facilisis turpis, vel varius turpis elementum quis. Integer aliquam lobortis egestas. Phasellus volutpat, nulla sit amet euismod laoreet, lacus est feugiat neque, eget aliquet orci lorem eget nisl. Fusce felis sem, molestie a pretium a, egestas nec mi. 

Etiam cursus ultrices turpis, fringilla
Accumsan ex vehicula sit amet. Pellentesque sed neque velit. Aliquam velit neque, imperdiet vitae cursus eu, consectetur eu felis. Nunc hendrerit placerat sem, et maximus velit lobortis et. Maecenas lacinia tellus et libero pellentesque, eget ullamcorper ipsum sodales. Sed venenatis tellus aliquet lacinia sollicitudin. Vestibulum venenatis posuere arcu at commodo. Aliquam fringilla et metus dictum dictum. Donec consequat risus eu rhoncus pellentesque.

In ipsum dui, imperdiet vitae ipsum at
Tincidunt consequat lectus. Phasellus sed feugiat libero. Aenean commodo at neque et viverra. Pellentesque ornare, massa in efficitur congue, ante urna aliquet lectus, in sollicitudin lorem augue a neque. Fusce in rutrum ante, consectetur varius orci. Fusce fringilla id erat vulputate dapibus. Proin in molestie mi. Vivamus finibus urna sed nunc scelerisque dignissim. Proin molestie diam id viverra varius. Sed scelerisque risus sed augue fringilla, vitae iaculis ipsum maximus. Proin lobortis erat sit amet elementum tempor. Suspendisse libero ipsum, pretium id libero sit amet, gravida malesuada dui. Vivamus efficitur tortor mi, a aliquet ex convallis ac. Nulla massa purus, finibus a sollicitudin quis, imperdiet eu diam. Nullam et hendrerit ipsum.

Sed blandit diam id libero fermentum dictum
Etiam efficitur, justo et ultricies egestas, lacus risus malesuada nunc, hendrerit posuere magna est id lorem. Donec convallis arcu a velit feugiat euismod. Fusce facilisis orci neque, at elementum arcu eleifend sit amet. Nulla finibus et tellus at luctus. Maecenas ornare felis elit. Nullam felis quam, dapibus et porta in, tincidunt fringilla diam.

Quisque convallis sem ligula
Ac feugiat quam pretium id. Etiam eu ex nisl. Maecenas quis elit eget justo pellentesque aliquet eu consectetur orci. Phasellus metus purus, dapibus sit amet erat vitae, efficitur euismod leo. Cras ornare in tortor et eleifend. Duis at vehicula ligula. Ut convallis magna vel nibh mattis rhoncus. Ut a ex laoreet, laoreet arcu lobortis, finibus risus. Fusce sit amet risus nulla.

Case

In oktober en november 2020 hebben we een eerste prototype (of pilot) van de OrganisatieSprint mogen testen bij De Woonplaats in Enschede. Door de corona-maatregelen is deze pilot geheel online uitgevoerd. 

Waarom belden ze?
De Woonplaats is een woningcorporatie in Enschede en de Achterhoek. En daar werd al lange tijd gesproken, gedacht en vergaderd over Gebiedsgericht Werken. Het bleek lastig om tot actie over te gaan. De energie op dit onderwerp leek ook te zijn verdwenen in de organisatie. Toen ze hoorden dat we een pilot-organisatie zochten voor een OrganisatieSprint, leek dat een mogelijke werkwijze om te stoppen met alleen erover vergaderen en te gaan doen. En de allereerste reactie was: “Wat fijn dat jullie aan het experimenteren zijn, want wij kunnen wel wat inspiratie gebruiken!” 

De vraag die we uiteindelijk gezamenlijk voor de start van de OrganisatieSprint hebben geformuleerd luidde:

Hoe kunnen we Gebiedsgericht werken doorontwikkelen en verbreden, met plezier en energie? En op zo’n manier dat zoveel mogelijk mensen aanhaken.

Wat hebben we gedaan?
Een oproep om deel te nemen aan de 5-daagse OrganisatieSprint werd enthousiast beantwoord. Uiteindelijk is een sprintteam geformeerd, bestaande uit acht collega’s vanuit alle ‘lagen’ van de organisatie. Daarnaast hebben we een ‘vraagbaak’ gemaakt, van collega’s die ook enthousiast waren. Zij waren er voor support en hebben meegedaan aan de tests.

Online
Uiteindelijk waren we genoodzaakt om de hele OrganisatieSprint online te doen. We hebben 5 dagen, van 9.00u tot 17.00u, met heel veel plezier en energie gewerkt. Dat leek een uitdaging, maar de dagen vlogen voorbij in Zoom en Mural. Vóór elke dag stuurden we een ‘werkpakket’ naar de huisadressen van de deelnemers, met daarin werkbladen, iets grappigs en iets lekkers. Dat maakte trouwens ook dat we konden afwisselen in online en offline werken.

Groot voordeel was dat we online de voortgang goed konden delen. Geregeld deelden we (foto)-verslagjes op het interne Sharepoint-netwerk van De Woonplaats. En elke sprintdag werd om half 5 afgesloten met een terugkoppeling in MS Teams aan de hele organisatie. In 20 tot 30 minuten presenteerde het sprintteam de voortgang, stelden collega’s vragen en werden complimenten en succeswensen gedeeld. En daar deden dagelijks tussen de 70 en 100 collega’s aan mee. Deze hoge opkomst heeft er mede voor gezorgd dat er veel draagvlak in de organisatie is ontstaan.

Wat is er bereikt?
Na vijf volle dagen onderzoek, brainstormen, kiezen, prototypes maken en testen, lag er een ‘groeimodel’ voor een Gebiedsgericht Werken-team. We hebben onder andere helder geformuleerd wat een ideaal teamlid denkt en doet en in welke teamsamenstelling hij/zij in de wijk werkt. Daarnaast hebben we samen de vervolgstappen geformuleerd om het groeimodel tot uitvoer te brengen.

Na de OrganisatieSprint zijn door het sprintteam, het projectteam en de ‘vraagbaak’ gezamenlijk stappen gezet. En twee maanden na de OrganisatieSprint is het eerste wijkteam daadwerkelijk gestart. Een mooi tastbaar resultaat! 

Minstens zo belangrijk was het feit dat er een positieve energie door de organisatie is gegaan. De sprint leefde, er werd gesproken over Gebiedsgericht Werken en de grote opkomst bij de dagelijkse terugkoppelingen was een enorme stimulans om nu echt door te pakken. Deze manier van terugkoppelen wordt nu ook breder ingezet bij andere projecten in de organisatie en blijkt ook daar heel succesvol te zijn.

Tot slot hebben de leden van het sprintteam aangegeven dat ze veel hebben geleerd in de vijf sprintdagen. 

Wat zeggen ze erover?
Josette Minten, projectleider ‘Dichterbij de klant’:

Wij merkten dat we al lang aan het praten waren over het gebiedsgericht werken en dat we behoefte hadden aan een versnelling om naar het ‘doen’ te komen, maar ook om weer enthousiasme en betrokkenheid te krijgen van alle collega’s. De sprint heeft het onderwerp weer volledig tot leven gewekt binnen de organisatie en heeft tevens voor een breder draagvlak gezorgd.

Als deelnemer in de sprint heb ik geleerd dat je niet alles vooraf hoeft te bedenken, maar dat je juist met elkaar door te doen en te ervaren heel veel leert en dat er dan in vijf dagen hele bruikbare concepten liggen die je vervolgens kunt gaan uitvoeren om verder te leren, maar dan al doende! We zijn dus uit de praatstand, naar een doe-stand gegaan. Het leeft en bruist weer in de organisatie, en iedereen wil graag meedoen!

Wat een hele mooie bijopbrengst is, is dat de organisatie de terugkoppeling aan het einde van de dag ook inzet bij andere onderwerpen in de organisatie en dat ook dat heel goed werkt en ook daar zien we een hele hoge deelname.

Deelnemers schreven na afloop:
Na vele jaren vergaderen bespeurde ik een energielek en dat lek is door de sprint weer geheel gedicht.

 • Ik heb wel eens gedacht waarom we niet sneller doorgingen maar uiteindelijk bleken de tussenstappen echt nodig te zijn om niets over het hoofd te zien.
 • Dagelijks spreek ik collega’s over de sprint omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn. En ik vertel het graag omdat ik blij ben deel te hebben uitgemaakt van deze groep.
 • Ik heb mezelf verrast dat ik meer in mijn mars had dan ik had gedacht en trots ben op De Woonplaats en het eindresultaat.
 • Wat mij heeft geïnspireerd zijn de oefeningen om een ander deel van je brein aan te spreken. Het is een mooie manier om out of the box te gaan (leren) denken.
 • Ik ga vanaf nu vaker op zoek naar creatieve werkvormen om tot nieuwe concepten te komen.
 • Door de sprint heb ik leren vertrouwen dat worsteling er mag zijn, maar dat daarna ook weer resultaat komt wat verrast. Ook al zie je het even niet, het licht gaat uiteindelijk altijd weer schijnen.
 • De dagen zijn aantrekkelijk gehouden door veel afwisseling in werkvormen en ook yoga, leren tekenen en woordspelletjes.”
 • Tekenen vind ik ook een handige manier van communiceren.
 • De OrganisatieSprint was voor mij het hoogtepunt van het jaar!

Wat hebben wij (het sprintteam) ervan geleerd
Heel veel! We hebben in deze pilot de werelden van service design/design thinking en nieuw organiseren kunnen combineren. Het werkt, het heeft zin en mensen vonden het ook nog eens leuk. Wij ook trouwens. We hebben ontdekt dat vijf lange dagen online prima te doen zijn. Het is hard werken, maar met een goed ontwerp en scherpte in het moment is het prima te doen. We hebben ook geleerd dat sommige dagen te vol waren, soms wilden we teveel. En we kunnen de sprintleden de volgende keer nog beter voorbereiden op wat gaat komen. Tot slot hebben we de waarde van de dagelijkse online terugkoppeling ontdekt. 

Bovendien weten we nu dat een OrganisatieSprint op drie niveaus resultaat oplevert:

 1. Het inhoudelijke vraagstuk wordt beantwoord.
 2. De organisatie komt in beweging.
 3. Individuele sprintteamleden leren veel.